Uutiset

Uutiset

Kulttuuritalo Laikku
Keskustori 4, Tampere
ti–pe klo 9–21
la–su klo 10–18
Vapaa pääsy
Avajaiset perjantaina 6.8. klo 17.30 – 20.00

HAPPEA, HELIUMIA
7.8. – 29.8.2021
Linda ja Aura (Linda Granfors ja Aura Hakuri)
Juvonen & Rosa (Johanna Juvonen ja Biagio Rosa)
KOLME-kollektiivi (Jenni Haili ja Marika Hyvärinen)
Subliimit tulkinnat (Pauliina Pesonen ja Jolin Slotte)

Neljän taiteilijaduon taiteellista toimintaa yhdistää eri tavoin ja eri kulmista tulkittu sama aihe, ihmisyys. Ihmisyys kurottaa duojen käsittelyssä kohti henkistä, se näkee unia peloista ja toiveista, se on juuttunut rakenteisiin, puheeseen ja poliittisiin sanoihin. Sitä ympäröi yhteiskunta, se on yhteiskunta ja leikkiä, juurettomuutta ja mielikuvitusta. Ihmisyys uuttuu teoksiin myös suhteena toiseen taiteilijaan, taiteilijatoveriin. Taiteilijaduot ovat muovautuneet yhdeksi kokonaisuudeksi, jota ei ole, jos toinen puuttuu. Duojen teokset ovat yksi ja samalla monta, enemmän kuin osiensa summa.

Linda ja Aura
Linda Granfors ja Aura Hakuri ovat tehneet yhdessä esityksiä, installaatioita ja näyttelyitä vuodesta 2001 alkaen. Teoksissaan he luovat oman erityisen maailmansa, jossa mielikuvitus ja leikki ovat vahvasti läsnä. Lindan ja Auran performanssit asettuvat usein suhteeseen ympäristönsä kanssa sekä sijoittuvat luonnon, henkisyyden ja kehon risteyskohtiin.

Juvonen & Rosa
Juvosen ja Rosan teosten lähtökohtana ovat usein ajankohtaiset, mieltä askarruttavat ja vaikeasti lähestyttävät asiat. He tutkivat teoksissaan kodittomuuden ja juurettomuuden suuria tunteita. Rosan kotiseudulla Italiassa sattuneet maanjäristykset ovat vaikuttaneet suuresti taiteilijoiden teoksiin; luonnonmullistukset ja niiden aiheuttavat ilmiöt toimivat usein inspiraationa taiteelle.

KOLME-kollektiivi
on ääntä ja kuvaa monitaiteellisesti tuottava taiteilijaduo, jossa työskentelevät Jenni Haili (valokuvataiteilija) ja Marika Hyvärinen (säveltaiteilija). Osan taideteoksista he tekevät KOLME-kollektiivissa yhdessä ja osassa on mukana kolmas tekijä. Teokset syntyvät ideoinnin ja keskustelujen myötä ja väline valikoituu sisällön kautta. Duoa kiinnostaa koetun elämän taivuttaminen taideartefakteiksi, makaaberi, itku ja pidättyväinen, synkähkö huumori. Kollektiivi on tehnyt videoteoksia, valokuvataidetta, installaatioita, käsitetaidetta, taiteilijakirjan ja performansseja.

Subliimit tulkinnat
on poikkitaiteellinen projekti ja taiteilijaduo, jonka muodostavat kuvataiteilija Pauliina Pesonen ja kirjailija Jolin Slotte. Heidän yhteinen kiinnostuksena on uutismedia, näennäisesti objek-tiivinen uutisointi, sensaatiohakuisuus, poliittiset pohjavirrat, kuvakieli ja kielikuvat. He ovat toteuttaneet niin installaatioita, videoita, kollaaseita kuin maalauksiakin, kun ne ovat olleet aiheelle sopiva materiaali tai tapa työskennellä. Slotte on vastuussa teksteistä ja Pesonen kuvasta.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus

–––––––––––––––––––––––––

Taidetila Toinilan juhlavuoden kesänäyttely
Koulutie 6, Petäjävesi
ke-pe klo 14-18
la klo 12-16
Vapaa pääsy
Avajaiset sunnuntaina 4.7. klo 16

HAPPEA, HELIUMIA
7.7.-31.7.2021
Juvonen & Rosa (Johanna Juvonen ja Biagio Rosa)
KOLME-kollektiivi (Jenni Haili ja Marika Hyvärinen)
Subliimit tulkinnat (Pauliina Pesonen ja Jolin Slotte)

Tänä kesänä Taidetila Toinilassa juhlitaan sen 10 -vuotista taivalta. Taiteilijapari Juvonen & Rosa käynnistivät kesällä 2011 suojellussa, Petäjäveden kunnan omistamassa, huonokuntoisessa rakennuksessa taidetoiminnan “valtaaamalla” talon ja sen pihapiirin yhdessä seudun lasten kanssa luovan toiminnan käyttöön.Vuosien varrella perheille suunnatun taidetoiminnan seurauksena pihapiiriin on muodostunut lasten ympäristötaiteen polku, joka toimii eräänlaisena toiminnallisena kokonaisinstallaationa, rapistuu vuodenaikojen armoilla ja uudistuu vuosi vuodelta. Toinilan hylätty rakennus itsessään on muuttunut virkeäksi tapahtumapaikaksi, taidetilaksi.Taidetila Toinilan toiminnan kehittämisessä periaatteena on ollut maksuton, kaikille avoin tila joka houkuttelee taiteen pariin. Yhteisötaideprojekti on kehittynyt myös nykytaiteen suuntaan: Toinilan rakennuksessa toimii galleria, jossa on järjestetty taiteilijaparin kuratoimia näyttelyitä vuodesta 2016.Koska Toinila on syntynyt taiteilijaparin voimanponnistuksena, juhlavuoden kunniaksi sopii erinomaisesti taiteilijaduojen erilaisiin työskentelytapoihin keskittyvä näyttely. Juhlavuoden kesänäyttelyssä esittäytyy Happea, heliumia -ryhmän taiteilijoita.

Kolmen taiteilijaduon taiteellista toimintaa yhdistää eri tavoin ja eri kulmista tulkittu sama aihe, ihmisyys. Ihmisyys kurottaa duojen käsittelyssä kohti henkistä, se näkee unia peloista ja toiveista, se on juuttunut rakenteisiin, puheeseen ja poliittisiin sanoihin. Sitä
ympäröi yhteiskunta, se on yhteiskunta ja leikkiä, juurettomuutta ja mielikuvitusta. Ihmisyys uuttuu teoksiin myös suhteena toiseen taiteilijaan, taiteilijatoveriin. Taiteilijaduot ovat muovautuneet yhdeksi kokonaisuudeksi, jota ei ole, jos toinen puuttuu.
Duojen teokset ovat yksi ja samalla monta, enemmän kuin osiensa summa.
Happea, heliumia -taiteilijaduot:

JUVONEN & ROSA
Kuvataiteilijapari Johanna Juvosen ja Biagio Rosan teosten lähtökohtana ovat usein ajankohtaiset, mieltä askarruttavat ja vaikeasti lähestyttävät asiat. He tutkivat teoksissaan kodittomuuden ja juurettomuuden suuria tunteita. Myös mielen- ja luonnonmullistukset ja niiden aiheuttamat ilmiöt toimivat usein inspiraationa taiteelle, taiteilijaparia kiehtoo särkyminen ja säröjen estetiikka. Näistä lähtökohdista syntyvät maalaukset, veistokset ja installaatiot.

KOLME-kollektiivi on ääntä ja kuvaa monitaiteellisesti tuottava taiteilijaduo, jossa työskentelevät Jenni Haili (valokuvataiteilija) ja Marika Hyvärinen (säveltaiteilija). Osan taideteoksista he tekevät KOLME-kollektiivissa yhdessä ja osassa on mukana kolmas tekijä. Teokset syntyvät ideoinnin ja keskustelujen myötä ja väline valikoituu sisällön kautta. Duoa kiinnostaa koetun elämän taivuttaminen taideartefakteiksi, makaaberi, itku ja pidättyväinen, synkähkö huumori. Kollektiivi on tehnyt videoteoksia, valokuvataidetta, installaatioita, käsitetaidetta, taiteilijakirjan ja performansseja.

SUBLIIMIT TULKINNAT on poikkitaiteellinen projekti ja taiteilijaduo jonka muodostavat kuvataiteilija Pauliina Pesonen ja kirjailija Jolin Slotte. Heidän yhteinen kiinnostuksena on uutismedia, näennäisesti objektiivinen uutisointi, sensaatiohakuisuus, poliittiset pohjavirrat, kuvakieli ja kielikuvat. Pesonen ja Slotte työskentelevät monitaiteellisesti. Tähän mennessä he ovat toteuttaneet niin installaatioita, videoita, kollaaseita kuin maalauksiakin, kun ne ovat olleet aiheelle sopiva materiaali tai tapa työskennellä. Slotte on vastuussa teksteistä ja Pesonen kuvasta.

Näyttelyä ovat tukeneet Petäjäveden kunta sekä Taiteen edistämiskeskus.

–––––––––––––––––––––––––

Happea, heliumia

 

15.05.2021 – 01.06.2021

PORIGINAL GALLERIA
Eteläranta 6, PORI, FINLAND
ti – su 11:00 – 18:00
vapaa sisäänpääsy

Linda ja Aura (Linda Granfors ja Aura Hakuri) 
Juvonen & Rosa (Johanna Juvonen ja Biagio Rosa)
KOLME-kollektiivi (Jenni Haili ja Marika Hyvärinen)
Subliimit tulkinnat (Pauliina Pesonen ja Jolin Slotte)

Neljän taiteilijaduon taiteellista toimintaa yhdistää eri tavoin ja eri kulmista tulkittu sama aihe, ihmisyys. Ihmisyys kurottaa duojen käsittelyssä kohti henkistä, se näkee unia peloista ja toiveista, se on juuttunut rakenteisiin, puheeseen ja poliittisiin sanoihin. Sitä ympäröi yhteiskunta, se on yhteiskunta ja leikkiä, juurettomuutta ja mielikuvitusta.

Ihmisyys uuttuu teoksiin myös suhteena toiseen taiteilijaan, taiteilijatoveriin. Taiteilijaduot ovat muovautuneet yhdeksi kokonaisuudeksi, jota ei ole, jos toinen puuttuu. Duojen teokset ovat yksi ja samalla monta, enemmän kuin osiensa summa.

Kati Heljakan näyttelyarvio Satakunnan kansassa 25.5.2021

–––––––––––––––––––––––––

X-konservoidut

9.10. – 27.10.2019
Avajaiset 8.10. klo 17-19, tervetuloa!

Pesula Galleria
Artborg 35
Pilvilinnantie 2, Artborg 35, Sipoo / Pilvilinnavägen 2, Artborg 35, Sibbo
 
Avoinna/Öppet:
KE klo14-20 / ONS kl 14-20
TO-LA klo 10-16/ TO-LÖ kl 10-16
 
KOLME-kollektiivin ensimmäinen yksityisnäyttely X-konservoidut käsittelee elämän outoja sivuhaaroja ja olemassaolemisen pimeitä kohtia. 
 
Teosten lähtökohdat ovat häpeämättömän henkilökohtaiset, ne ammentavat vaikeista ja ikävistä muistoista ja kokemuksista. Näyttelyssä kokemukset on konservoitu taide-esineiksi. Kuten konservaattorit, taiteilijat keskeyttävät tuhoutumisprosessinsa erilaisin menetelmin ja tekniikoin. He tarttuvat rohkeasti satiirin, makaaberin komiikan ja karnevalismin keinoin aiheisiinsa. Teosten ilme ei ole raskassoutuinen, vaan vapauttavaan ja leikkisään nauruun pyrkivä. Vanhan mielisairaalan pesula on loistava konteksti teoksille.
 
Teokset on toteutettu monin eri menetelmin keramiikkainstallaatiosta historiallisiin valokuvamenetelmiin ja äänitaiteeseen. Näyttelyn yhteydessä esitetään performanssi Feministinen Operetti lauantaina 12.10. Klo 15.00 osana SIPOON ÄÄNET festivaalia.
 

 

 

 

 

 

 

Black Mirror 1 – 3

 

 

 

 

 

Pakopiste 1 – 3

–––––––––––––––––––––––––

KOLME-kollektiivin debyytti ryhmänäyttelyssä Haiharan taidekeskuksessa:

Kerronta

7.7. – 5.8.2018
Haiharan taidekeskus
Päärakennus ja Talli

Haiharankatu 30
Tampere
Avoinna ti–su klo 12–18 (7.7. klo 12-19)
Vapaa pääsy

Haiharan kesä huipentuu 7.7. avautuvaan, valtakunnalliseen teemanäyttelyyn. Näyttely kokoaa yhteen tasokkaan ja monitahoisen valikoiman erilaisia taiteilijoita ja taiteenlajeja. Tänä vuonna koetaan mm. maalauksia, installaatioita ja videotaidetta. 

Näyttelyn kuraattori Jarno Vesala kertoo tämän vuoden näyttelystä:
“Kerronta teemana voi olla hyvinkin suurieleinen, mutta näyttelyn alkuasetelmat ovat näennäisesti päinvastaiset. Näyttelyssä nähdään paljon pienieleisiä ja rauhallisia viitteitä tarinoista ja muistoista, joita katsoja olemassaolollaan täydentää. Pienieleisyydestä kasvaa hiljalleen vahvoja ja suuria teoksia. Myös Haiharassa nähtävien teosten tarinoiden kerronnassa kuuntelijalla on suuri merkitys. Tänä vuonna taiteilijoita on mukana ennätyksellisen vähän, monelta taiteilijalta on esillä useampi teos tai teoskokonaisuus.”

Kerronta -näyttelyn taiteilijat ovat:
Henna Aho, Ida Sofia Fleming, Kaija Hinkula, Tomi Hyttinen, Juho Järvi, Salla Myllylä, Elina Saalfeld, Laura Vainikka, Sanni Weckman, KOLME-kollektiivi; Jenni Haili, Marika Hyvärinen ja Kaisla Löyttyjärvi​.

Tiedote
Tapahtuma

–––––––––––––––––––––––––

Villa Karo

KOLME-kollektiivi osallistuu toukokuussa 2018 suomalais-afrikkalaisen kulttuurikeskuksen, Villa Karon, taiteilijaresidenssiin Grand-Popossa Beninissä. Residenssin aikana työstämme teoskokonaisuutta otsikolla “Ensimmäinen näytös”.